Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Beeldvorming inwoners

Workshop ‘Rolneming bestuurders bij participatieve energietransitie’

dinsdag 12 januari 2021

19:00 - 19:45

Locatie
Presidiumkamer, Huize Swaensteyn
Voorzitter
Dhr. H. Knoester
Toelichting

Vragen kunnen online worden gesteld door rechtsonder in de live-uitzending op deze pagina te drukken op de knop "Stel een vraag". U dient zich eerst te registreren met uw naam en e-mailadres voordat u hier gebruik van kunt maken. De vragen komen binnen bij de personen die de presentaties geven en zij behandelen de vragen vervolgens in de live-uitzending. Wenst u geen vragen te stellen dan kunt u zich registreren door bij de velden ‘Voornaam’ en ‘Achternaam’ “Gemeente” in te voeren en bij het veld e-mailadres “gemeente@lv.nl”.

De publieke- en perstribune zijn gesloten.

Uitzending

Agendapunten

Zoals bij veel participatietrajecten is ook bij het opstellen van de Regionale Energie Strategie bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak van groot belang. In deze sessie `gaat een extern bureau in op de verschillende rollen die raadsleden wettelijk hebben om tot dit draagvlak te komen. Maar is dit de rol die de raad in deze tijd nog zou willen of moeten vervullen? Of past daar eigenlijk een andere bestuursstijl beter bij? Want bij veel complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals energietransitie en klimaatopgave, is juist het organiserend vermogen van inwoners onmisbaar om tot oplossingen te komen.

In deze workshop gaan de raadsleden aan de slag over de rol die zij als volksvertegenwoordiger en de gemeente als speler kunnen innemen bij participatieve energietransitie. De begeleider neemt u in een inspirerende en interactieve sessie mee in de afwegingen die gemaakt kunnen worden. Afwegingen en de gevolgen daarvan die belangrijk zijn om met elkaar in een zo vroeg mogelijk stadium te bespreken:
- Hoe ver wilt u gaan met participatie?
- Welke rol ziet u voor zichzelf en welke rol mag de markt nemen?
- Hoe gaan we om met initiatieven uit de samenleving?
- En wat betekent een gekozen rol voor de bestuurders en de samenwerking met bewoners?

We dagen elkaar uit om te reflecteren op de huidige en gewenste situatie, geven tips en handvatten, om zelf aan de slag te gaan bij participatietrajecten.

Voor deze workshop is het wenselijk dat u twee apparaten met internetverbinding hebt. Dan kunt u op één apparaat de workshop volgen en op de andere vragen beantwoorden. Dat kan met een combinatie van bijvoorbeeld een laptop en mobiele telefoon met internetverbinding of een iPad en een mobiele telefoon met internetverbinding. De link voor de website met de vragen is https://www.menti.com/. De begeleider van de workshop zal tijdens de workshop een code doorgeven om in de omgeving van de vragen te kunnen komen.

Er vindt gelijktijdig een andere digitale bijeenkomst plaats op een andere locatie, de (live) uitzending daarvan is te vinden met de volgende link:

Presentatie door Vlietkinderen
https://lv.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/f14e63ec-2793-48f4-a929-cf13c6a227e0