- Locatie
Videoconference Pexip
- Voorzitter
- Dhr. F.J. Kist
- Toelichting
-
Het presidium heeft besloten om de vergadering van 8 september 2020 door te laten gaan. Daarbij is een keuze gemaakt om een aantal agendapunten via videoconference (Pexip) voor te bereiden t.b.v. de raad van 22 september 2020.
De publieke- en perstribune zijn gesloten.
Het spreekrecht burgers zal plaatsvinden met inachtneming van de geldende Corona-gerelateerde veiligheidsmaatregelen. Inwoners die dat op prijs stellen kunnen inspreken in Huize Swaensteyn (Herenstraat 72-74 te Voorburg). Inwoners kunnen ook schriftelijk hun reactie geven.
Insprekers kunnen zich melden bij de griffie: griffie@lv.nl of 070 – 3008858.
Aanmelden voor het spreekrecht kan tot uiterlijk 8 september om 12:00 uur.
Uitzending
Agendapunten
-
1
Bijlagen
Besluit
De commissie stelt de agenda ongewijzigd vast.
Agendapunt 3.a.1 en 3.a.2 worden tegelijk besproken.
Bericht van verhindering ontvangen van mevrouw Reijnders (GroenLinks).Besluitenlijsten gemeenteraad
Titel Besluitenlijst Commissie Omgeving d.d. dinsdag 8 september 2020. Toezeggingen
Onderwerp Notitie over de inrichting van de Burgerparticipatie. -
2
Bijlagen
Besluit
Mevrouw De Grijs spreekt in met betrekking tot agendapunt 3.a.1 en 3.a.2 (Brief aan de gemeenteraad inzake verzoek bestemmingsplan Schakenbosch (661156) en Raadsbrief uitvoering en consequenties raadsbesluit 1604 bestemmingsplan "Schakenbosch").
Er zijn geen aanvullende vragen vanuit de raadscommissie.
De heer Flaton spreekt in met betrekking tot agendapunt 3.a.1. en 3.a.2 (Brief aan de gemeenteraad inzake verzoek bestemmingsplan Schakenbosch (661156) en Raadsbrief uitvoering en consequenties raadsbesluit 1604 bestemmingsplan "Schakenbosch").
Er zijn geen aanvullende vragen vanuit de raadscommissie. -
3BESPREEKPUNTEN
-
3.a.1
De heer Breeman, advocaat van Schakenbosch B.V., heeft namens Schakenbosch B.V. de gemeenteraad verzocht om het bestemmingsplan ‘Schakenbosch’ en de daarbij behorende Zienswijzennota/Nota van wijzigingen bestemmingsplan ‘Schakenbosch’ alsnog vast te stellen conform het raadsvoorstel van 17 maart 2020 (nummer 1604).
Bijlagen
Besluit
De raadscommissie neemt de brief gericht aan de gemeenteraad van Schakenbosch BV en de raadsbrief na bespreking voor kennisgeving aan. Het college heeft de raadsbrief gestuurd voor de duiding. Het college heeft de duiding gekregen en komt terug met notitie over participatie.
Het woord wordt gevoerd door mevrouw Paltansing (PvdA), de heer Eleveld (VVD), de heer Verschoor (CU-SGP), de heer Van Duffelen (CDA), mevrouw Van der Gronde (GroenLinks), mevrouw Bremer (GBLV, de heer Van Dolen (D66) en wethouder Rouwendal.
In reactie op de vragen en opmerkingen gaat wethouder Rouwendal in op de inrichting van de participatie, wie je daarbij betrekt, waar de participatie over gaat en op welke wijze dat gebeurt om de verwachtingen vooraf goed te managen, de sturing van de gemeente op het participatieproces, de zorgen om het verkeer op de Veursestraatweg bezien in samenhang met de bouwplannen in de omgeving, een verkeerkundig onderzoek dat alle plannen in totaliteit betrekt om te bezien welke maatregelen daaruit volgen, het mogelijk maken van autodelen, de milieuaspecten van het plan, het handhaven van de zorgvoorzieningen en het wijkleercentrum, het uitgangspunt van 325 woningen in het gebied en de gevolgen als je binnen de rode contouren wilt blijven, het aandeel van sociale woningbouw, eventueel te realiseren door meer zorgwoningen toe te voegen, de mogelijkheid van voorrang aan inwoners van Leidschendam-Voorburg voor de toewijzing van sociale huurwoningen om zo ook doorstroming te bevorderen.
Wethouder Rouwendal zegt toe:
- met een notitie over de inrichting van de Burgerparticipatie te komen. -
3.a.2
Op 7 juli 2020 heeft de raad een geamendeerd besluit (nummer: 1604; hierna ook: het raadsbesluit) genomen naar aanleiding van het voorstel van het college over de vaststelling van het bestemmingsplan “Schakenbosch” met de bijbehorende zienswijzennota. Met deze raadsbrief informeert het college de raad over de stand van zaken na het raadsbesluit, onder meer naar aanleiding van de ingekomen brieven van de ontwikkelaar van het gebied, Schakenbosch BV, gericht aan het college én de raad.
Ook vraagt het college met deze raadsbrief over een aantal onderdelen van het raadsbesluit verduidelijking van de raad. Ten slotte schetst het college in deze raadsbrief hoe het uitvoering denkt te kunnen geven aan het raadsbesluit op een manier die recht doet aan alle hier meespelende belangen.
Bijlagen
Besluit
De commissie bespreekt de raadsbrief tegelijk met agendapunt 3.a.1.
-
3.b
Op 28 april 2020 heeft het college besloten in te stemmen met alle benodigde ontwerpbesluiten ten behoeve van de herontwikkeling van het gemeentelijk monument Fonteinkerk. Het betreft een ontwerpbesluit vaststelling hogere grenswaarden Wet geluidhinder, een ontwerp bestemmingsplan en een ontwerp omgevingsvergunning. De ontwerpbesluiten zijn vervolgens vanaf 7 mei tot en met 17 juni 2020 voor een ieder gecoördineerd ter inzage gelegd. Nu de inzagetermijn voorbij is, moet het college een definitief besluit nemen over de vaststelling van hogere grenswaarden Wet geluidhinder en moet de raad een definitief besluit nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan. De besluiten moeten worden genomen met inachtneming van de ingekomen zienswijzen tijdens de inzagetermijn. Tijdens de inzagetermijn zijn zeven zienswijzen ingediend. De zienswijzen leiden tot één aanvulling in de omgevingsvergunning, namelijk dat geen ontheffingen voor de blauwe zone worden verleend aan bezoekers aan de Fonteinkerk. De zienswijzen hebben geen gevolgen voor het bestemmingsplan of voor het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder.
Bijlagen
Besluit
De voorzitter concludeert dat het raadsvoorstel voor een tien-minutendebat op de agenda van de raadsvergadering kan. Het debat gaat over de raadsbrief over het parkeren die is toegezegd door de wethouder.
Het woord wordt gevoerd door de heer Jorissen (D66), de heer Blokland (PvdA), de heer Van der Wal (VVD), de heer Wilschut (CU-SGP), de heer Van Duffelen (CDA), de heer Van Wijk (GBLV), mevrouw Van der Gronde (GroenLinks) en wethouder Rouwendal.
In reactie op vragen en opmerkingen gaat wethouder Rouwendal in op het onderzoek dat de ontwikkelaar uitvoert en de controle daarop, de parkeerproblematiek en toename van de parkeerdruk als gevolg van het plan, de herziening van het parkeerbeleid (inclusief de nota parkeernormen), de sociale woningbouw en de storting in het vereveningsfonds, de monumentale bomen en de vervanging van enkele andere bomen en de beantwoording van de zienswijzen in de zienswijzennota.
Wethouder Rouwendal zegt toe:
- in gesprek te gaan met het Reinier de Graafziekenhuis over het gebruik van de parkeerplaats,
- met wethouder Bouw te bezien of de extra parkeerplekken bij IKC Van Heeswijkstraat eerder kunnen worden aangelegd,
- in een raadsbrief in te gaan op het parkeren.
Wethouder Rouwendal vraagt aan de commissie om aan te geven welke antwoorden in de zienswijzennota moeten worden verbeterd.
Toezeggingen
Onderwerp Extra parkeerplekken bij IKC Van Heeswijkstraat Gesprek met Reinier de Graafziekenhuis. Ingaan op parkeren in een raadsbrief. -
3.c
Bijlagen
Besluit
De voorzitter concludeert dat het raadsvoorstel voor een tien-minutendebat op de agenda van de raadsvergadering kan. De fractie van D66 overweegt een motie over 30% sociale woningbouw in te dienen. De fractie van GBLV overweegt een motie over de verkeersstromen in te dienen. Het debat gaat over de moties. Als er geen moties worden ingediend dan kan het raadsvoorstel worden geagendeerd als hamerstuk voor de raadsvergadering.
Het woord wordt gevoerd door de heer Van Dolen (D66), de heer Van der Wal (VVD), de heer Bregman (CU-SGP), de heer Van Wijk (GBLV), mevrouw Van der Gronde (GroenLinks), mevrouw Bremer (GBLV) en wethouder Rouwendal.
In reactie op vragen en opmerkingen gaat wethouder Rouwendal in op de vraag waarom het project geen sociale woningbouw bevat, het aanvullend bodemonderzoek dat er moet komen en wie dat gaat betalen, wat de verkeerseffecten zijn voor de aan- en afvoer van het verkeer van en naar de Veursestraatweg en wat de stand van zaken is met betrekking tot een ingediende zienswijze.
Wethouder Rouwendal zegt toe:
- de vraag over het aanvullend bodemonderzoek schriftelijk te beantwoorden.Toezeggingen
Onderwerp De vraag over het aanvullend bodemonderzoek schriftelijk te beantwoorden. -
4HAMERSTUKKEN
-
4.a
Bijlagen
Besluit
De commissie stelt de besluitenlijsten van 23 juni 2020 en van 24 juni 2020 ongewijzigd vast.
-
4.b
Tweemaal per jaar wordt het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (hierna MPG) herzien. Dit is conform het advies van
het bureau Deloitte naar aanleiding van de raadsenquête Duivenvoordecorridor (DVC) in 2014. De herziening van het MPG is een intensief proces. Het voorstel aan de raad is om de tweede herziening van het MPG anders in te richten.Bijlagen
Besluit
De voorzitter concludeert dat het raadsvoorstel Aanpassing karakter 2e herziening Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG) (1800) kan worden geagendeerd als hamerstuk voor de raadsvergadering.
-
4.c
Het project omvat het oprichten van vier geschakelde eengezinswoningen. Omdat het plan in strijd is met het bestemmingsplan kan alleen door middel van een uitgebreide procedure met een projectafwijkingsbesluit medewerking aan het plan worden verleend. Hiervoor is een (ontwerp) verklaring van geen bedenkingen nodig van de raad. Een uitgebreide beoordeling en motivering waarom aan het plan medewerking kan worden verleend is in de ruimtelijke onderbouwing opgenomen.
Aangezien het bouwplan nabij de nieuwe verbindingsweg Stompwijk is gelegen, dient een hogere grenswaarde voor het wegverkeer te worden vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
De voorzitter concludeert dat het Raadsvoorstel Ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het oprichten van vier geschakelde eengezinswoningen naast Huyssitterweg 44 en 46 in Leidschendam (1146) kan worden geagendeerd als hamerstuk voor de raadsvergadering.