Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Omgeving

Extra ingelaste commissievergadering

dinsdag 2 juni 2020

21:00 - 21:05
Locatie

Videoconference Pexip

Voorzitter
Dhr. R. van Duffelen
Toelichting

De onderwerpen op deze agenda stonden als hamerstuk op de agenda van de vergadering van de commissie Omgeving van 26 mei 2020.
Op verzoek van enkele fracties zijn deze drie raadsvoorstellen overgeheveld naar de bespreekstukken.


Het presidium heeft donderdag 28 mei j.l. besloten deze extra vergadering van dinsdag 2 juni 2020 in te lassen zodat de drie raadsvoorstellen besproken kunnen worden.
Het presidium heeft hiertoe besloten omdat de commissie Omgeving de komende periode veel onderwerpen moet behandelen.


De publieke en perstribune zijn gesloten.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De commissie stelt de agenda ongewijzigd vast.

    Besluitenlijsten gemeenteraad

    Titel
    Besluitenlijst Commissie Omgeving d.d. dinsdag 2 juni 2020.
  2. 2

    De raad heeft budgetrecht en is bevoegd tot vaststelling van grondexploitaties, die als financieel kader voor projecten dienen. De resultaten van de grondexploitaties zijn integraal in beeld gebracht door het opstellen van een Meerjarenperspectief Grondexploitaties (MPG).

    Besluit

    De voorzitter concludeert het raadsvoorstel te agenderen voor een 10-minutendebat. Het debat spitst zicht toe op de schriftelijke beantwoording van enkele vragen.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Rozenberg (GBLV), de heer Van Maldegem (D66), mevrouw Van der Gronde (GroenLinks), de heer Hendriks (CDA), wethouder Van Eekelen en wethouder Rozenberg.


    In reactie op vragen gaan wethouder Van Eekelen en wethouder Rouwendal in op een basisschool en sociale woningen in de grondexploitatie Klein Plaspoelpolder en het uitstel van de grondexploitatie Klein Plaspolder.


    De commissie ontvangt een exemplaar van de grondexploitatie Damcentrum en een overzicht van de herziene afspraken die zijn gemaakt met naar aanleiding van de bouwcrisis en het uitstel van de levering van de gronden.


    Wethouder Rouwendal zegt toe
    - schriftelijk terug te komen op de afboeking bij de grondexploitatie Damcentrum en de percentages over sociale woningbouw.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Afboeking bij de grondexploitatie Damcentrum en de percentages over sociale woningbouw.
  3. 3

    Het nieuwbouwproject aan de Schoorlaan omvat het oprichten van tweeëntwintig eengezinswoningen. Omdat het plan in strijd is met het bestemmingsplan kan alleen door middel van een uitgebreide procedure met een projectafwijkingsbesluit medewerking aan het plan worden verleend. Hiervoor is een (ontwerp) verklaring van geen bedenkingen nodig van de raad.


    Een uitgebreide beoordeling en motivering waarom aan het plan medewerking kan worden verleend is in de ruimtelijke onderbouwing opgenomen

    Besluit

    De voorzitter concludeert het raadsvoorstel te agenderen voor een beeldvorming. Wethouder Rouwendal zal bij de projectontwikkelaar informeren of uitstel voor de beeldvorming mogelijk is, anders wordt het raadsvoorstel geagendeerd voor een 10-minutendebat.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Eleveld (VVD), de heer Van Dolen (D66), mevrouw Bremer (GBLV), mevrouw Reijnders-van Weers (GroenLinks), de heer Bregman (CU-SGP) en wethouder Rouwendal.


    In reactie op vragen gaat wethouder Rouwendal in op de architectuur en het beeldplan voor de woningen, de afwijking van het eerste plan, de adviezen van het supervisieteam en de welstandscommissie, het bouwen van sociale woningen, de parkeernorm, de betrokkenheid van West8 en de bereikbaarheid van de basisschool.


    wethouder Rouwendal zegt toe:
    - de vraag over de parkeerplaatsen aan de andere zijde van de Schoorlaan schriftelijk te beantwoorden.
    - bij de projectontwikkelaar na te gaan of uitstel voor een beeldvorming mogelijk is.
    - de verslagen van het supervisieteam naar de raad te sturen.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Parkeerplaatsen aan de zijde van de Schoorlaan
    Uitstel voor beeldvorming.
    Verslagen van het supervisieteam
  4. 4

    Als een aanvrager een omgevingsvergunning aanvraagt waarvoor de ’uitgebreide Wabo-procedure’ geldt dan mag het college die alleen verlenen als de raad daarvoor een 'verklaring van geen bedenkingen' heeft verleend.


    Deze 'uitgebreide Wabo-procedure' is van toepassing als het gaat om ruimtelijke procedures die:
    - een grotere impact kunnen hebben op de directe omgeving, en
    - waarbij moet worden afgeweken van het bestemmingsplan.


    Het college vraagt de raad met dit raadsvoorstel een besluit te nemen over hoe om te gaan met de bevoegdheid rondom de 'verklaring van geen bedenkingen'. Daarin doet het college het voorstel aan de raad om voor bepaalde categorieën te besluiten dat een 'verklaring van geen bedenkingen' niet nodig is.


    * Wabo: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

    Besluit

    De voorzitter concludeert dat het raadsvoorstel wordt aangehouden en dat de raad met het college wil bespreken:
    1. Het adviesrecht van de raad onder de Omgevingswet.
    2. Met welke categorieën van bouwzaken de raad wil oefenen en geen gebruik te maken van de bevoegdheid een verklaring van geen bedenkingen af te geven.
    3. Hoe raad en college procedures kunnen versnellen om binnen de termijnen te blijven.

    Het woord wordt gevoerd door mevrouw Bremer (GBLV), de heer Eleveld (VVD), mevrouw Paltansing (PvdA), de heer Van Dolen (D66), mevrouw Reijnders- van Weers (GroenLinks), de heer Hendriks (CDA) en wethouder Rouwendal.


    In antwoord op vragen gaat wethouder Rouwendal in op de relatie met het adviesrecht onder de Omgevingswet, het verkorten van doorlooptijden van procedures in verband met termijnoverschrijdingen, het loslaten van de bevoegdheid een verklaring van geen bedenkingen af te geven door de raad, het gesprek tussen college en raad over het adviesrecht onder de Omgevingswet en het verlies van informatie richting de raad en het belang van zorgvuldige procedures.