Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsforum

dinsdag 9 oktober 2018

19:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal, Huize Swaensteyn

Voorzitter
Dhr. K. Tigelaar

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    BEELDVORMENDE RAAD - 19:00
  2. 1.a

    Locatie: Raadzaal.


    Het huidig veiligheidsbeleid loopt dit jaar af. Er is gestart met het opstellen van een nieuw veiligheidsbeleid. Hiervoor is op basis van het veiligheidsbeeld en input van de partners een voorstel gedaan tot prioriteiten en deze worden aan de raad voorgelegd. Op basis van de keuzes van de raad wordt het veiligheidsbeleid verder opgesteld en omstreeks december 2018 ter vaststelling aan de raad voorgelegd.


    De fracties GBLV en VVD hebben het initiatief genomen om een participatief traject te starten rond het Integraal Veiligheidsplan.


    Op basis van de uitkomsten van deze beeldvormende bijeenkomst kunnen de raadsleden bepalen of en hoe zij het proces verder willen vormgeven.

    Besluit

    --

    De Buurt Preventie Teams bieden aan om mee te lopen en zo onderwerpen op te halen voor het veiligheidsbeleid. De woningcorporaties bieden aan om op bezoek te komen voor een toelichting op wat de corporaties doen en belangrijk vinden op het gebied van veiligheid.


    De aanwezige leden staan positief tegenover een participatief traject met alle partners op het gebied van de lokale veiligheid.

  3. 1.b

    Locatie: Brak / 't Swaentje.


    Het college wil een toelichting laten geven over de ontwikkelingen en welke keuzes er voorliggen m.b.t. het minimabeleid. De raad kan dan alvast input geven voor de uitwerking van een beleidsvoorstel. De planning voor de besluitvorming m.b.t. het minimabeleid is als volgt: 6 november collegebesluit en daarna wordt het stuk voor bespreking en besluitvorming doorgestuurd naar de raad.

    Besluit

    Het minimabeleid, met de onderliggende stukken, wordt opnieuw geagendeerd voor de beeldvormende raad van 13 november 2018.

    Tijdens de beeldvorming wordt door mevrouw Van den Heuvel (VVD) e.a. verzocht om de onderliggende rapporten m.b.t. het minimabeleid toe te sturen.


    Wethouder Stemerdink zegt toe:

    • de rapporten die ten grondslag liggen aan het minimabeleid toe te sturen naar de raad en op 6 november a.s. het concept-raadsvoorstel toe te sturen zodat op 13 november a.s. een uitgebreidere toelichting kan worden gegeven (met vragenronde) m.b.t. het nieuwe minimabeleid.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    1.b. Presentatie m.b.t. het nieuwe minimabeleid. ID 359. (Afgedaan: 7 mei 2019).
  4. 1.c

    Locatie: Raadzaal.

    Besluit

    Insprekers zijn de heer Smit en mevrouw Chin-Oldenziel. Zij verzoeken de gemeente om de monitoring door een gerenommeerd bedrijf te laten uitvoeren, om na te denken over een regierol bij een schaderegeling en met Unibail Rodamco in gesprek te gaan over de communicatie richting de inwoners.

  5. 1.d

    Locatie: Raadzaal.

    Besluit

    De heer Kniesmeijer spreekt in over de fietsvoorzieningen. Hij verzoekt de gemeente om bij Unibail Rodamco duidelijk in te brengen welke fietsvoorzieningen de gemeente wenst.

  6. 1.e

    Locatie: Brak / 't Swaentje.


    De heer Knoester heeft verzocht om een presentatie te geven met de heer Gerard de Gier. Het gaat om een kunstenaar (Gerard de Gier) die kunstwerken maakt van torso’s. Men wil een kunstwerk plaatsen op de rotonde Oosteinde-Rodelaan te Voorburg. Dit is een van de weinige rotondes in de gemeente zonder kunstwerk op het middenplein. Dit was ook de eerste rotonde die is aangelegd in de voormalige gemeente Voorburg, in 1997. In de presentatie zal dit uiteengezet worden. En ook foto’s worden getoond van het kunstwerk. Er is ook een goed doel in het geding, namelijk het Spierfonds.

    Besluit

    --

    Tijdens de beeldvorming geeft wethouder Van Eekelen aan dat een gesprek gepland staat met de heer de Gier m.b.t. een initiatief om een kunstwerk te plaatsen op de rotonde Oosteinde-Rodelaan te Voorburg.

  7. 1.f

    Locatie: Presidiumkamer.
    Het nieuw te benoemen lid van de rekenkamer is mevrouw Sarah Morassi-Nauts. De raad heeft haar benoemd op 11 september jl. Zij is ook benoemd door de raden van de gemeenten Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar.


    De nieuwe jeugd ombudsman is mevrouw Yvette Nass. De raad van de gemeente Den Haag heeft haar benoemd op 20 september jl.

    Besluit

    --

  8. 1.g

    Locatie: Brak / 't Swaentje.
    De bijeenkomst is een vervolg op de bijeenkomst die heeft plaatsgevonden op 25 september jl.

    Besluit

    Tijdens de Beeldvormende raad benoemen de aanwezige raadsleden de volgende punten voor de Strategische Agenda van de MRDH:

    • een luchtkwaliteitsbegroting in alle onderdelen te verwerken,
    • in te zetten op behoud en revitalisering van bedrijfsverzamelgebouwen,
    • een netwerkstructuur van Openbaar Vervoer en fietspaden,
    • behouden van data-hub, inclusief het CBS,
    • aandacht voor meer aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt op de economie, vooral in de technische sector,
    • inzet op een tramhalte bij de locatie Overgoo,
    • meer initiatief van de MRDH om investeringen uit de markt voor infrastructuur binnen te krijgen en om de initiatieven daartoe samen te brengen,
    • in te zetten op restwarmte (warmterotonde).
  9. 2

    00:00:32 - 00:02:04 - K. Tigelaar
  10. 2.a

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

    Bericht van verhindering is ontvangen van: mevrouw Bos (D66), mevrouw Duijvestijn (GBLV), de heer Klazenga (GBLV), de heer Van Rossum (GroenLinks) en de heer Van Dolen (D66).

    00:00:32 - 00:02:04 - K. Tigelaar
    00:02:04 - 00:02:10 - J.J. van Maldegem
    00:02:10 - 00:03:48 - K. Tigelaar
  11. 2.a.1

    Voordat de raad tot beëdiging van mevrouw Y. Nass tot jeugdombudsman overgaat moet zij eerst worden benoemd. Dat kan voorafgaand aan de beëdiging plaatsvinden.

    Besluit

    Mevrouw Nass wordt door de raad benoemd tot jeugdombudsman, tevens plaatsvervangend gemeentelijk ombudsman voor een periode van 6 jaar (met ingang van 1 november 2018). Mevrouw Nass legt ten overstaan van de gemeenteraad de verklaring en belofte af.


    Mevrouw Morassi-Nauts is in een vorig raadsforum benoemd tot lid van de rekenkamercommissie WVOLV. Mevrouw Morassi-Nauts legt ten overstaan van de gemeenteraad de verklaring en belofte af.

    00:02:35 - 00:03:48 - K. Tigelaar
    00:03:48 - 00:06:55 - G.A. van Egmond
    00:06:55 - 00:07:23 - K. Tigelaar
    00:07:23 - 00:07:26 - P.F. Rozenberg
    00:07:26 - 00:07:44 - P.F. Rozenberg
    00:07:44 - 00:07:46 - K. Tigelaar
    00:07:46 - 00:07:53 - K. Tigelaar
    00:07:53 - 00:07:55 - F.J. Kist
    00:07:55 - 00:07:56 - K. Tigelaar
    00:07:56 - 00:08:06 - F.J. Kist
    00:08:06 - 00:10:47 - K. Tigelaar
  12. 2.b

    Besluit

    De vaststelling van de besluitenlijst van 25 september 2018 wordt uitgesteld en wordt toegevoegd aan de agenda van 30 oktober a.s. voor vaststelling.

    De heer Rozenberg (GBLV) vraagt om een toevoeging aan de besluitenlijst van 25 september 2018 (pagina 5 van 11) m.b.t. de huisartsenpost in die zin dat de wethouder heeft aangegeven dat ze de motie van GroenLinks heeft overgenomen.

  13. 2.c

    Besluit

    De lijst van ingekomen stukken wordt ongewijzigd vastgesteld.

  14. 2.d

    Er wordt voorgesteld om de gemeenschappelijke regeling H10 Inkoopbureau H10 met 2 jaar te verlengen. Hiervoor dient het College de raad om toestemming te vragen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt zonder beraadslaging unaniem vastgesteld.

    00:08:28 - 00:10:47 - K. Tigelaar
  15. 2.e

    Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft op 16 mei 2017 Midvliet aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. In zijn besluit heeft het commissariaat aangegeven dat, omdat het programmabeleidsbepalend orgaan (pbo) toen ook afgestemd was op de gemeente Rijswijk, Midvliet in overleg moest treden met de gemeenten over de representativiteit van het pbo. Inmiddels heeft Midvliet de samenstelling van het pbo aangepast en voorgelegd aan het CvdM. Het CvdM heeft in zijn brief van 12 juli 2018 (zie bijlage) de gemeenteraad gevraagd hem te adviseren over de vraag of Midvliet nog steeds aan de eisen van artikel 2.61 sub c, van de Mediawet voldoet.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt zonder beraadslaging unaniem vastgesteld.

    00:08:50 - 00:10:47 - K. Tigelaar
  16. 3

    00:09:08 - 00:10:47 - K. Tigelaar
  17. 3.a

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

    De voorzitter deelt mee dat mevrouw Velù de agendapunten 3e en 3f zal voorzitten.

    00:10:03 - 00:10:47 - K. Tigelaar
  18. 3.b

    Besluit

    De motie wordt voor besluitvorming geagendeerd in een volgend raadsforum.

    Het woord wordt gevoerd door mevrouw Van Velzen (D66), de heer Strous (CDA), de heer Streefkerk (PvdA), mevrouw Van den Heuvel (VVD), de heer Verschoor (CU-SGP), de heer Steutel (GBLV) en wethouder Bouw.


    De fractie D66 dient een motie in m.b.t. het instellen van een Gemeenteraden-Overleg H10. In de motie wordt de wethouder Jeugd (het college) verzocht om: ‘• In het Bestuurlijk Overleg Jeugd H-10 te pleiten voor het instellen van een Gemeenteraden-Overleg H-10 (regionale raadswerkgroep), bestaande uit een lid (en een plv. lid) van iedere deelnemende gemeente die gevraagd en ongevraagd advies kan geven over de ontwikkelingen van de regionale Jeugdzorg H10 aan het Bestuurlijk Overleg en aan de gemeenteraden H-10; • De instelling van deze Gemeenteraden Overleg H-10 uit te werken in de Governance structuur voor regionale samenwerking H10, die wordt verwacht in het 4e kwartaal 2018; • Schriftelijke terugkoppeling te geven van het gesprek over het instellen van het Gemeenteraden Overleg H-10 in het Bestuurlijk Overleg Jeugd H-10.’


    In reactie op vragen en opmerkingen antwoordt wethouder Bouw dat de kans van slagen groter zal zijn naarmate er meer raden zijn die voorstander zijn van het instellen van een Gemeenteraden-Overleg H10. Mevrouw Van Velzen (D66) geeft aan dat in Rijswijk en Zoetermeer een dergelijke motie (m.b.t. het instellen van een Gemeenteraden-Overleg H10) is aangenomen en dat de motie naar verwachting ook in de andere gemeenteraden van de H10 wordt ingediend.


    Wethouder Bouw zegt toe:

    • in het Bestuurlijk Overleg te pleiten voor het instellen van een Gemeenteraden-Overleg Jeugd H-10.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    3.b. Motie D66 m.b.t. het instellen van een Gemeenteraden-Overleg H10. ID 360. (Afgedaan: 7 mei 2019).
    00:10:11 - 00:10:47 - K. Tigelaar
    00:10:47 - 00:10:48 - M.G. van Velzen
    00:10:48 - 00:12:23 - M.G. van Velzen
    00:12:24 - 00:12:43 - K. Tigelaar
    00:13:00 - 00:16:24 - A.H.M. Strous
    00:16:24 - 00:16:25 - K. Tigelaar
    00:16:25 - 00:16:31 - K. Tigelaar
    00:16:45 - 00:18:34 - J. Streefkerk
    00:18:35 - 00:18:41 - K. Tigelaar
    00:18:41 - 00:18:42 - S.D. van den Heuvel
    00:18:42 - 00:19:57 - S.D. van den Heuvel
    00:19:57 - 00:20:06 - K. Tigelaar
    00:20:06 - 00:20:07 - M.G. van Velzen
    00:20:07 - 00:21:06 - M.G. van Velzen
    00:21:06 - 00:21:08 - K. Tigelaar
    00:21:08 - 00:21:09 - K. Tigelaar
    00:21:09 - 00:21:10 - S.D. van den Heuvel
    00:21:10 - 00:22:06 - S.D. van den Heuvel
    00:22:08 - 00:22:18 - K. Tigelaar
    00:22:22 - 00:24:39 - C. Verschoor
    00:24:39 - 00:24:45 - K. Tigelaar
    00:24:59 - 00:26:20 - W.F. Steutel
    00:26:20 - 00:26:22 - K. Tigelaar
    00:26:22 - 00:26:23 - S.D. van den Heuvel
    00:26:23 - 00:26:33 - S.D. van den Heuvel
    00:26:35 - 00:26:57 - W.F. Steutel
    00:26:58 - 00:27:12 - K. Tigelaar
    00:27:51 - 00:29:48 - J.J. Bouw
    00:29:48 - 00:29:49 - J.J. Bouw
    00:29:49 - 00:29:51 - M.G. van Velzen
    00:29:51 - 00:30:06 - J.J. Bouw
    00:30:06 - 00:30:09 - M.G. van Velzen
    00:30:09 - 00:30:11 - J.J. Bouw
    00:30:11 - 00:30:12 - M.G. van Velzen
    00:30:12 - 00:30:13 - M.G. van Velzen
    00:30:13 - 00:30:28 - M.G. van Velzen
    00:30:28 - 00:30:29 - K. Tigelaar
    00:30:29 - 00:30:33 - M.G. van Velzen
    00:30:33 - 00:30:34 - K. Tigelaar
    00:30:34 - 00:30:35 - J.J. Bouw
    00:30:35 - 00:31:51 - J.J. Bouw
    00:31:51 - 00:31:57 - W.F. Steutel
    00:31:57 - 00:31:59 - J.J. Bouw
    00:31:59 - 00:32:06 - K. Tigelaar
    00:32:06 - 00:32:09 - K. Tigelaar
    00:32:09 - 00:32:10 - W.F. Steutel
    00:32:10 - 00:32:25 - W.F. Steutel
    00:32:25 - 00:32:26 - K. Tigelaar
    00:32:27 - 00:32:45 - J.J. Bouw
    00:32:45 - 00:32:47 - W.F. Steutel
    00:32:47 - 00:32:48 - K. Tigelaar
    00:32:48 - 00:33:04 - W.F. Steutel
    00:33:06 - 00:33:10 - K. Tigelaar
    00:33:11 - 00:33:52 - J.J. Bouw
    00:33:54 - 00:34:08 - K. Tigelaar
    00:34:08 - 00:34:09 - M.G. van Velzen
    00:34:09 - 00:35:10 - M.G. van Velzen
    00:35:11 - 00:35:14 - K. Tigelaar
    00:35:14 - 00:35:46 - J. Streefkerk
    00:35:46 - 00:35:48 - K. Tigelaar
    00:35:49 - 00:36:44 - A.H.M. Strous
    00:36:46 - 00:36:48 - K. Tigelaar
    00:36:48 - 00:37:03 - S.D. van den Heuvel
    00:37:04 - 00:37:44 - K. Tigelaar
  19. 3.c

    In 2018 eindigt het huidige arbeidsmarktbeleid. Voor de periode 2019-2022 wordt nieuw beleid ontwikkeld. In de startnotitie is een eerste uitwerking gedaan van het nieuwe re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022, waarin de beoogde richting uiteen is gezet. Voorafgaand aan de startnotitie zijn twee presentaties gegeven in de beeldvormende raad, één op 10 juli en één op 4 september 2018.

    Besluit

    De raadsbrief wordt na bespreking voor kennisgeving aangenomen.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Van Veller (VVD), de heer Visser (CDA), de heer Streefkerk (PvdA), mevrouw Dominicus (GroenLinks), de heer Verschoor (CU-SGP), de heer Steutel (GBLV), mevrouw Van Velzen (D66), de heer Van Maldegem (D66) en wethouder Stemerdink.


    In reactie op vragen en opmerkingen antwoordt wethouder Stemerdink dat ze na de herfstvakantie komt met een raadsvoorstel m.b.t. het re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022 waarin ook wordt ingegaan op de doelstellingen en targets en de onderliggende analyses m.b.t. de keuzes die worden gemaakt. Ze wil zo snel mogelijk aan de slag. Ze beklemtoont dat iedereen binnen de gemeente die aangeeft te willen en te kunnen werken, ongeacht in welke doelgroep of categorie men zit, ondersteuning krijgt vanuit de gemeente bij het vinden van een baan. M.b.t. de armoedeval geeft ze aan graag een keer met de raad in gesprek te gaan hoe hiermee om te gaan. De gemeente is ook bezit met een app en kijkt in hoeverre kan worden aangesloten bij de 070-app die Den Haag heeft.


    Wethouder Stemerdink zegt toe:

    • goed te kijken naar de ervaringen die zijn opgedaan in Midden Delfland (de focus op de mensen die heel kort in de bijstand zitten);
    • te rapporteren over de doelgroep die niet in de focusgroep (de meest kansrijke groep) zit maar wel graag mee wil doen (de groep met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt);
    • de monitoring (a la Delft) op de effecten te gaan doen (ze komt hierop terug in het raadsvoorstel).

    Toezeggingen

    Onderwerp
    3.c. Raadsbrief: Startnotitie re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022 (676). ID 365. (Afgedaan: 7 mei 2019).
    3.c. Raadsbrief: Startnotitie re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022 (676). ID 366. (Afgedaan: 7 mei 2019).
    3.c. Raadsbrief: Startnotitie re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022 (676). ID 367. (Afgedaan: 7 mei 2019).
    00:38:04 - 00:41:01 - P. van Veller
    00:41:02 - 00:41:10 - K. Tigelaar
    00:41:24 - 00:45:30 - T.J. Visser
    00:45:30 - 00:45:31 - K. Tigelaar
    00:45:31 - 00:45:59 - K. Tigelaar
    00:45:59 - 00:49:35 - J. Streefkerk
    00:49:37 - 00:49:43 - K. Tigelaar
    00:49:58 - 00:55:43 - J.C. Dominicus
    00:55:44 - 00:55:49 - K. Tigelaar
    00:55:57 - 00:59:01 - C. Verschoor
    00:59:02 - 00:59:09 - K. Tigelaar
    00:59:24 - 01:03:23 - W.F. Steutel
    01:03:23 - 01:03:30 - K. Tigelaar
    01:03:39 - 01:06:42 - M.G. van Velzen
    01:06:42 - 01:06:43 - K. Tigelaar
    01:06:43 - 01:06:55 - K. Tigelaar
    01:07:24 - 01:10:33 - N. Stemerdink
    01:10:33 - 01:10:35 - J.J. van Maldegem
    01:10:35 - 01:10:36 - N. Stemerdink
    01:10:36 - 01:10:38 - K. Tigelaar
    01:10:38 - 01:11:23 - J.J. van Maldegem
    01:11:24 - 01:11:25 - K. Tigelaar
    01:11:25 - 01:12:00 - N. Stemerdink
    01:12:00 - 01:12:01 - J.J. van Maldegem
    01:12:01 - 01:12:03 - N. Stemerdink
    01:12:03 - 01:12:05 - J.J. van Maldegem
    01:12:05 - 01:12:06 - K. Tigelaar
    01:12:06 - 01:12:32 - J.J. van Maldegem
    01:12:32 - 01:12:33 - K. Tigelaar
    01:12:33 - 01:12:34 - K. Tigelaar
    01:12:34 - 01:13:05 - N. Stemerdink
    01:13:05 - 01:13:07 - K. Tigelaar
    01:13:08 - 01:13:26 - J.C. Dominicus
    01:13:26 - 01:17:19 - N. Stemerdink
    01:17:19 - 01:17:21 - M.G. van Velzen
    01:17:21 - 01:17:23 - N. Stemerdink
    01:17:23 - 01:17:24 - K. Tigelaar
    01:17:24 - 01:17:30 - M.G. van Velzen
    01:17:30 - 01:17:53 - M.G. van Velzen
    01:17:53 - 01:17:54 - N. Stemerdink
    01:17:54 - 01:17:55 - K. Tigelaar
    01:17:55 - 01:21:14 - N. Stemerdink
    01:21:14 - 01:21:15 - W.F. Steutel
    01:21:15 - 01:21:16 - K. Tigelaar
    01:21:16 - 01:21:29 - W.F. Steutel
    01:21:29 - 01:21:32 - K. Tigelaar
    01:21:32 - 01:22:00 - W.F. Steutel
    01:22:00 - 01:22:12 - N. Stemerdink
    01:22:12 - 01:22:13 - K. Tigelaar
    01:22:13 - 01:22:19 - W.F. Steutel
    01:22:19 - 01:22:27 - N. Stemerdink
    01:22:27 - 01:22:51 - N. Stemerdink
    01:22:52 - 01:23:02 - K. Tigelaar
    01:23:03 - 01:23:05 - K. Tigelaar
    01:23:05 - 01:23:07 - J.C. Dominicus
    01:23:07 - 01:23:23 - J.C. Dominicus
    01:23:24 - 01:24:02 - N. Stemerdink
    01:24:05 - 01:24:09 - K. Tigelaar
    01:24:09 - 01:24:20 - J.C. Dominicus
    01:24:20 - 01:24:32 - J.C. Dominicus
    01:24:32 - 01:24:34 - N. Stemerdink
    01:24:34 - 01:25:12 - N. Stemerdink
    01:25:14 - 01:25:47 - K. Tigelaar
  20. 3.d

    Op basis van het afwegingskader verbonden partijen wordt op een eenduidige en periodieke wijze control ingezet op samenwerkingsverbanden met aanzienlijke bestuurlijke en financiële belangen. Het afwegingskader is besproken in de Beeldvormende raad van 15 mei 2018 en de Oordeelsvormende raad van 29 mei 2018. Het college heeft op basis van het debat besloten het voorstel terug te nemen en aan te passen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt voor besluitvorming geagendeerd in een volgend raadsforum.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Van Veller (VVD), de heer Rozenberg (GBLV) en wethouder Rouwendal.


    In reactie op vragen en opmerkingen bedankt wethouder Rouwendal de heer Van Veller (VVD) en de heer Rozenberg (GBLV) voor hun inbreng en positieve reacties.


    Wethouder Rouwendal zegt toe:

    • het afwegingskader toe te passen op het intentiebesluit oprichting samenwerking gemalen en persleidingen van het stedelijk afvalwater;
    • een schema te maken wanneer de GR's langs deze meetlat (het afwegingskader) worden gelegd;
    • na te gaan of de financiële beheer verordening moet worden aangepast (de wethouder zal met de griffie afstemmen hoe dit aan de raad kan worden voorgelegd);
    • de redactionele foutjes uit het stuk te halen voordat het raadsvoorstel in stemming wordt gebracht.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    3.d. Raadsvoorstel: Vaststellen Afwegingskader verbonden partijen (381). (ID 361). (Afgedaan: 7 mei 2019).
    3.d. Raadsvoorstel: Vaststellen Afwegingskader verbonden partijen (381). ID 363. (Afgedaan: 7 mei 2019).
    3.d. Raadsvoorstel: Vaststellen Afwegingskader verbonden partijen (381). ID 362.
    3.d. Raadsvoorstel: Vaststellen Afwegingskader verbonden partijen (381). ID 364. (Afgedaan: 7 mei 2019).
    01:25:41 - 01:25:47 - K. Tigelaar
    01:25:47 - 01:25:48 - P. van Veller
    01:25:48 - 01:26:55 - P. van Veller
    01:26:56 - 01:27:04 - K. Tigelaar
    01:27:23 - 01:28:43 - P.F. Rozenberg
    01:28:45 - 01:28:55 - K. Tigelaar
    01:29:18 - 01:29:54 - J.W. Rouwendal
    01:29:56 - 01:29:57 - K. Tigelaar
    01:30:01 - 01:30:11 - P.F. Rozenberg
    01:30:11 - 01:30:39 - J.W. Rouwendal
    01:30:41 - 01:30:47 - K. Tigelaar
    01:30:47 - 01:30:48 - P.F. Rozenberg
    01:30:48 - 01:30:56 - P.F. Rozenberg
    01:30:56 - 01:31:08 - K. Tigelaar
    01:31:08 - 01:31:09 - P.F. Rozenberg
    01:31:09 - 01:31:11 - K. Tigelaar
    01:31:11 - 01:31:12 - P.F. Rozenberg
    01:31:12 - 01:31:15 - P.F. Rozenberg
    01:31:15 - 01:31:21 - K. Tigelaar
    01:31:21 - 01:31:23 - J.W. Rouwendal
    01:31:23 - 01:31:35 - J.W. Rouwendal
    01:31:36 - 01:31:37 - P.F. Rozenberg
    01:31:37 - 01:31:41 - P.F. Rozenberg
    01:31:42 - 01:32:04 - K. Tigelaar
  21. 3.e

    Het huidige beleidsplan met betrekking tot de rampenbestrijding en crisisbeheersing loopt dit jaar af. Hetzelfde geldt voor het regionaal risicoprofiel. In dat kader zijn beide plannen geactualiseerd en op 11 juli 2018 als zodanig voorlopig vastgesteld door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden. Op basis van de Wet Veiligheidsregio's en de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden kan de raad een zienswijze indienen op het ontwerp-beleidsplan Regionale Rampenbestrijding en Crisisbeheersing 2019-2022 en Regionaal Risicoprofiel Haaglanden 2019. Het college legt middels het raadsvoorstel een concept-zienswijze voor aan de raad.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt geagendeerd voor besluitvorming in een volgend raadsforum. De zienswijzebrief wordt voorafgaand aan de besluitvorming aangepast.

    Mevrouw Velù vervangt de burgemeester als voorzitter.


    Het woord wordt gevoerd door de heer Heil (VVD), mevrouw Paltansing (PvdA), de heer Rozenberg (GBLV) en burgemeester Tigelaar.


    De heer Rozenberg (GBLV) stelt voor een zin toe te voegen aan de zienswijzebrief: 'Het regionale beleidsplan en risicoprofiel dienen wat de gemeente L-V betreft binnen de bestaande financiële kaders van de veiligheidsregio te worden uitgewerkt.'


    In reactie op vragen en opmerkingen antwoordt burgemeester Tigelaar dat crisiscommunicatie en risicocommunicatie de volle aandacht heeft en van groot belang is. Hij merkt op dat het ook een wezenlijk onderdeel is van de training die wordt gegeven aan het bestuur en de organisatie. Hij vindt de toevoeging van de heer Rozenberg (GBLV) een prima toevoeging.

    01:31:57 - 01:32:04 - K. Tigelaar
    01:32:48 - 01:33:28 - M. Velu
    01:33:39 - 01:34:28 - O. Heil
    01:34:31 - 01:34:37 - M. Velu
    01:34:51 - 01:35:31 - S.R. Paltansing
    01:35:35 - 01:35:39 - M. Velu
    01:35:49 - 01:36:48 - P.F. Rozenberg
    01:36:51 - 01:37:00 - M. Velu
    01:37:17 - 01:38:37 - K. Tigelaar
    01:38:38 - 01:38:49 - M. Velu
    01:38:50 - 01:38:57 - O. Heil
    01:38:59 - 01:40:26 - M. Velu
  22. 3.f

    In het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO), bestaande uit de 28 burgemeesters, Hoofdofficier van Justitie en politiechef in de Eenheid Den Haag, van 14 juni 2018 is in principe ingestemd met het concept-regionaal beleidsplan 2019 t/m 2022 (RBP). Het RBP moet langs de 28 gemeenteraden ter consultatie, waarna het, met inachtneming van de ontvangen reacties, in december in het RBO wordt voorgelegd ter vaststelling. Het college legt de raad een concept-zienswijze voor.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt geagendeerd voor besluitvorming in een volgend raadsforum. De zienswijzebrief wordt voorafgaand aan de besluitvorming aangepast.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Van Veller (VVD), de heer Duijn (CDA), de heer Rozenberg (GBLV), mevrouw Paltansing (PvdA), de heer Rozenberg (GBLV), de heer Van Maldegem (D66) en burgemeester Tigelaar.


    De heer Van Veller (VVD) deelt mee dat in de beeldvormende raad positief is gereageerd op het voorstel om het veiligheidsplan onderdeel te maken van een participatief traject dat vanuit de gemeenteraad wordt georganiseerd met de buurtpreventieteams, winkeliersverenigingen, woningcorporaties, etc. Hij stelt voor om aan de zienswijzebrief hierover een zin toe te voegen , bijvoorbeeld 'dat de gemeenteraad een participatief traject start en dat dit tot gevolg kan hebben dat er nog een nadere lokale inkleuring volgt van de zienswijze.' De heer Rozenberg (GBLV) stelt voor om de zienswijze aan te scherpen door aan te geven dat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg van mening is dat het politiebureau Leidschendam-Voorburg open moet blijven. De heer Van Maldegem (D66) stelt voor om de zienswijze aan te scherpen door nog eens te kijken naar de paragraaf m.b.t. cybercrime en of dit een prioriteit moet zijn (dus dit geen prioriteit te laten zijn). De heer Duijn (CDA) geeft aan dat verwarde personen ook een prioriteit is waar aandacht voor moet komen.


    In reactie op vragen en opmerkingen antwoordt burgemeester Tigelaar dat als het gaat om mensen met verward gedrag het ook van groot belang is om hierbij te kijken naar de beschikbare zorg. Hij merkt op dat cybercrime niet moet worden onderschat en dat het op termijn zelfs wel eens een topprioriteit zou kunnen worden. Hij geeft aan dat de sluiting van het bureau Leidschendam-Voorburg niet aan de orde is.

    01:39:21 - 01:40:26 - M. Velu
    01:40:26 - 01:40:41 - M. Velu
    01:40:41 - 01:40:43 - P. van Veller
    01:40:43 - 01:40:54 - P. van Veller
    01:40:54 - 01:40:55 - M. Velu
    01:40:55 - 01:41:04 - M. Velu
    01:41:13 - 01:41:14 - P.F. Rozenberg
    01:41:14 - 01:41:25 - M. Velu
    01:41:30 - 01:41:33 - M. Velu
    01:41:44 - 01:44:24 - P. van Veller
    01:44:25 - 01:44:30 - M. Velu
    01:44:47 - 01:48:01 - F.L.M. Duijn
    01:48:01 - 01:48:06 - M. Velu
    01:48:18 - 01:48:24 - S.R. Paltansing
    01:48:24 - 01:48:27 - F.L.M. Duijn
    01:48:27 - 01:49:08 - S.R. Paltansing
    01:49:11 - 01:49:17 - M. Velu
    01:49:38 - 01:52:03 - P.F. Rozenberg
    01:52:07 - 01:52:11 - M. Velu
    01:52:11 - 01:52:14 - J.J. van Maldegem
    01:52:14 - 01:52:20 - M. Velu
    01:52:31 - 01:54:56 - J.J. van Maldegem
    01:54:57 - 01:55:02 - M. Velu
    01:55:21 - 01:57:51 - K. Tigelaar
    01:57:51 - 01:57:52 - J.J. van Maldegem
    01:57:52 - 01:57:54 - J.J. van Maldegem
    01:57:54 - 01:57:55 - J.J. van Maldegem
    01:57:57 - 01:58:00 - M. Velu
    01:58:00 - 01:58:02 - J.J. van Maldegem
    01:58:02 - 01:58:36 - J.J. van Maldegem
    01:58:38 - 01:59:15 - K. Tigelaar
    01:59:15 - 01:59:17 - J.J. van Maldegem
    01:59:17 - 01:59:18 - M. Velu
    01:59:19 - 01:59:20 - J.J. van Maldegem
    01:59:20 - 01:59:23 - M. Velu
    01:59:23 - 01:59:24 - J.J. van Maldegem
    01:59:24 - 01:59:28 - M. Velu
    01:59:28 - 01:59:31 - M. Velu
    01:59:31 - 01:59:42 - J.J. van Maldegem
    01:59:45 - 01:59:46 - K. Tigelaar
    01:59:48 - 02:00:34 - K. Tigelaar
    02:00:34 - 02:00:36 - P.F. Rozenberg
    02:00:36 - 02:00:38 - P.F. Rozenberg
    02:00:38 - 02:00:40 - M. Velu
    02:00:40 - 02:01:30 - P.F. Rozenberg
    02:01:31 - 02:01:59 - J.J. van Maldegem
    02:02:02 - 02:02:03 - K. Tigelaar
    02:02:03 - 02:02:04 - F.L.M. Duijn
    02:02:04 - 02:02:05 - K. Tigelaar
    02:02:05 - 02:02:09 - K. Tigelaar
    02:02:09 - 02:02:14 - F.L.M. Duijn
    02:02:14 - 02:02:15 - M. Velu
    02:02:15 - 02:02:16 - K. Tigelaar
    02:02:16 - 02:02:17 - F.L.M. Duijn
    02:02:17 - 02:02:18 - F.L.M. Duijn
    02:02:21 - 02:02:23 - M. Velu
    02:02:23 - 02:02:24 - F.L.M. Duijn
    02:02:24 - 02:03:02 - F.L.M. Duijn
    02:03:04 - 02:05:29 - K. Tigelaar
    02:05:29 - 02:05:30 - P.F. Rozenberg
    02:05:30 - 02:05:32 - P.F. Rozenberg
    02:05:32 - 02:05:33 - M. Velu
    02:05:33 - 02:05:44 - P.F. Rozenberg
    02:05:46 - 02:05:49 - M. Velu
    02:05:51 - 02:05:58 - M. Velu
    02:06:03 - 02:06:08 - M. Velu
    02:06:10 - 02:06:17 - M. Velu
    02:06:26 - 02:07:23 - M. Velu
    02:07:25 - 02:07:34 - M. Velu
    02:07:34 - 02:07:57 - P.F. Rozenberg
    02:07:58 - 02:07:59 - M. Velu
    02:07:59 - 02:08:01 - P. van Veller
    02:08:01 - 02:08:02 - M. Velu
    02:08:03 - 02:08:21 - P. van Veller
    02:08:22 - 02:08:26 - M. Velu
    02:08:26 - 02:08:27 - F.L.M. Duijn
    02:08:27 - 02:08:59 - F.L.M. Duijn
    02:09:03 - 02:09:22 - M. Velu
    02:09:30 - 02:09:45 - K. Tigelaar
    02:09:47 - 02:10:28 - M. Velu