Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Samenleving

maandag 17 februari 2025

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal, Huize Swaensteyn

Voorzitter
J. Brokke
Toelichting

Wilt u inspreken op één van de onderwerpen op de agenda van deze commissievergadering? Aanmelden kan tot uiterlijk 12:00 uur op de dag van de vergadering. Stuur een e-mail naar griffie@lv.nl of geef het telefonisch door op (070) 300 8858.

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Spreekrecht inwoners (maximaal 30 minuten, indien van toepassing)
  4. 4
    Vragen en mededelingen (indien van toepassing)
  5. 5
    Bespreekpunten
  6. 5.1

    De huidige aanwijzing van Omroep Midvliet als lokale omroep voor Leidschendam-Voorburg loopt af op 9 januari 2026. Daarom begint het Commissariaat voor de Media een procedure om een nieuwe lokale omroep aan te wijzen. Het college stelt de gemeenteraad voor om een aantal aanvullende criteria te stellen.

  7. 5.2

    Voor het raadsvoorstel ‘Zienswijze uitstel evaluatie GR GGD en Veilig Thuis’ geldt dat de betreffende stukken vanuit de GR te laat bij de gemeente zijn binnengekomen. Het raadsvoorstel zal pas 28 januari in het college behandeld kunnen worden. Het is vanwege de gestelde deadline voor zienswijzen (2 april 2025) van belang dat het raadsvoorstel wel in de raadscyclus van februari/maart kan worden behandeld. U ontvangt het voorstel uiterlijk op 29 januari. Het raadsvoorstel is ontvangen op 29 januari.


    In de gewijzigde gemeenschappelijke regeling GGD-VT Haaglanden is vastgelegd dat het algemeen bestuur in 2024 en vervolgens om de vier jaar het functioneren van de regeling evalueert. Het doel van deze evaluatie is om de gemeenschappelijke regeling verder te optimaliseren. Voorafgaand aan de evaluatie bepaalt het algemeen bestuur, na advies van de raden van de deelnemende gemeenten, het doel, de reikwijdte en de methodiek van de evaluatie. Deze bepaling is opgenomen in het gewijzigde statuut, dat in juni 2024 is vastgesteld, zodat de evaluatie kan plaatsvinden in het laatste zittingsjaar van het huidige bestuur.


    Tijdens de bespreking heeft het algemeen bestuur geconcludeerd dat een evaluatie van de gemeenschappelijke regeling op dit moment weinig meerwaarde heeft. In 2022 is er een uitgebreide evaluatie uitgevoerd, waarvan de aanbevelingen recent zijn doorgevoerd in de wijziging van de wet gemeenschappelijke regelingen in 2024. Omdat deze aanpassingen pas kort geleden zijn doorgevoerd, wordt het niet als relevant gezien om nu opnieuw te evalueren. Daarom wordt voorgesteld de evaluatie uit te stellen tot 2027.

  8. 5.3

    De heer Koster (CDA) en mevrouw Kok (PvdA) hebben verzocht om agendering van de raadsbrief informeren over uitkomsten onderzoek Ooievaarspas (4054). Specifiek staat de vraag dan centraal hoe de fracties kijken naar de uitkomsten van de 2 onderzoeken, de keuze van het college betreffende het vervolg en hoe deze keuze zich verhoudt tot het brede minimabeleid en de sociale basis.

  9. 6
    Hamerstukken
  10. 6.1
    Besluitenlijst Commissie Samenleving van 13 januari 2025
  11. 6.2

    Met dit voorstel wordt de Apv geactualiseerd. Deze actualisatie ziet vooral op aanpassingen in verwijzingen naar wet- en regelgeving vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daarnaast gaat het om redactionele verbeteringen en een aantal inhoudelijke wijzigingen.

  12. 6.3

    Voor vaststelling van de definitieve versie van de gemeenschappelijke regeling VRH 2025 is – na behandeling in het DB/AB VRH – toestemming van de raden vereist. Het college wordt verzocht de gemeenschappelijke regeling voorlopig vast te stellen. Na deze toestemming van de raden is het vervolgens noodzakelijk dat de colleges deze regeling vaststellen met een collegebesluit.

  13. 7
    Sluiting